woensdag 28 augustus 2013

Housa Bunko, archief en bibliotheek van de Tokugawa in Nagoya

Aan het Tokugawa Art Museum in Nagoya zijn ook een bibliotheek annex archief verbonden. gesticht in de vroege 17e eeuw gesticht door Tokugawa Yoshinao, daimyo van het goed Kōfu (tegenwoordig de prefectuur van Yamanashi) en het goed Owari Nagoya (in de prefectuur van Aichi).
Hij was een zoon van Tokugawa Ieyasu, en een concubine Okane en werd geboren in 1600. Yoshinao stond zeer in de gunst bij zijn vader.
Op jonge leeftijd kreeg hij de leengoederen Kofu in Kai Provincie en Kiyosu in Owari Provincie. In 1610, werd hij benoemd tot heer over Owari Domain (tegenwoordig Nagoya), een van de belangrijkste gebieden in het land.
Yoshinao kreeg verder na de dood van zijn broer Tadayoshi het Owari leen, en een inkomen van 601,000 koku. Verder vervulde hij een aantal hoffuncties, waaronder die van raadsheer. Yoshinao werd het clanhoofd van de Owari Tokugawa, een van de drie gosankyô huizen ingesteld door Ieyasu om indien nodig opvolgers leveren aan de hoofdtak van de familie.
Yoshinao was een intellectueel, en filosoof, met grote belangstelling voor de geschiedenis van Japan, het Confucianisme en de Shintogodsdienst. Hij nam diverse geleerden in dienst die over deze en andere wetenschappelijke onderwerpen schreven.
Hij bevorderde het geloof dat Shinto en Confucianisme met elkaar verenigbaar waren.
Yoshinao was een bibliofiel en na de dood van zijn vader erfde hij een niet onaanzienlijk deel (3000 titels) van diens bibliotheek, de Suruga verzameling
.


Housa Bunko in Nagoya
 
 
Deze nagelaten boeken vormden de hoofdverzameling van de enorme bibliotheek die Yoshinao verzameld en bewaarde. Yoshinao stierf in 1650.
Neem een
kijkje in de bibliotheek Housa Bunko.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten