donderdag 19 september 2013

Osore- zan: de berg der Angsten

In het midden van het schiereiland Shimokita-Hanto  in het noorden van Honshu ligt de caldera van Osore-zan, na de Fuji-san wellicht de heiligste berg van het land. Osore- zan.
(Berg der Angsten), ook bekend als Yake-yama (de Brandende Berg) hoort tot de drie heiligste plaatsen van Japan. Een indringende zwavelgeur komt je tegemoet als je de bus uitstapt op de parkeerplaats bij het vulkaanmeer Usorisan,

Het meer Usorisan
Het desolate landschap, de kale rotsformaties en de indringende geur van zwaveldampen creëren een buitenaardse sfeer op de vulkaan. De 108 kokende modderpoelen staan symbool voor 108 wereldse begeerten en de 108 hellemonden. Volgens de overlevering zouden de zielen van de overleden (zondige) Japanners hier naar de hel afdalen.


zwavelstroom

stoom en zwaveldampen komen uit de rotsen


Osore-zan


Osore-zan

graftekens bij de tempel op Osore-zan

Osore-zan

Rouwende ouders komen hier in de Entsu-ji tempel bidden voor hun overleden kinderen. In 862 werd hier een Boeddhistisch heiligdom gesticht gewijd aan Jizō Bosatsu.

Jizobeelden

Osore-zan
De huidige tempel dateert uit de 19e eeuw, maar achter de Boeddhistische usurpator gaat een bescheiden Shinto-schrijn schuil. Lang voor de leer van Boeddha naar Japan kwam was dit voor de Japanners zeer waarschijnlijk al een goddelijke plek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten