donderdag 14 augustus 2014

De Goddelijke wind

Najaar 1944. De oorlog tussen de VS en Japan woedde na de Japanse aanval op Pearl Harbour in december 1941 al bijna drie jaar. De zegevierende Amerikaanse vloot stoomde onafwendbaar op naar de grote Japanse eilanden.
Voor het eerst sinds de late13 eeuw werden de Japanse kusten bedreigd door een vreemde invasievloot. Twee keer eerder deden de Mongolen van keizer Kublai Khan een poging Japan te veroveren en beide keren werd Japan nipt gered door een tyfoon. De dankbare Japanners schreven het natuurgeweld toe aan het ingrijpen van hogere machten, en gaven de stormwinden de naam Kamikaze

In 1944 wilde men in Japan eventueel ingrijpen van hogerhand niet afwachten en indachtig het gezegde "De goddelijke voorzienigheid helpt degenen die zichzelf helpen" werden jonge mannen opgeleid tot Kamikazepiloot. Ze moesten als doodbrengende engelen van verwoesting uit de hemel afdalend, met hun vliegtuigen neerstorten op de Amerikaanse schepen.

In het Kamikazemuseum van Chiran word je weer eens bewust van de vaak zinloze verspilling van duizenden jonge mannenlevens, die door oude mannen de krijg in worden gestuurd. Want de kamikazepiloten offerden vergeefs hun levens. De Kamikaze kon de Amerikaanse invasie niet tegenhouden.

Herdenkingslantarens voor de gesneuvelde piloten

Op het terrein van het museum staan enkel modellen van kamikazetoestellen.
 
 
Kamikazevliegtuig
 Binnen in het museum zelf staan ook uit zee opgeviste vliegtuigwrakken.


Slaapbarak van de piloten
 

 Inmiddels weten we hoe het Japan in de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk is vergaan.
 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten