Voor het eerst sinds de late13 eeuw werden de Japanse kusten bedreigd door een vreemde invasievloot. Twee keer eerder deden de Mongolen van keizer Kublai Khan een poging Japan te veroveren en beide keren werd Japan nipt gered door een tyfoon. De dankbare Japanners schreven het natuurgeweld toe aan het ingrijpen van hogere machten, en gaven de stormwinden de naam Kamikaze
In 1944 wilde men in Japan eventueel ingrijpen van hogerhand niet afwachten en indachtig het gezegde "De goddelijke voorzienigheid helpt degenen die zichzelf helpen" werden jonge mannen opgeleid tot Kamikazepiloot. Ze moesten als doodbrengende engelen van verwoesting uit de hemel afdalend, met hun vliegtuigen neerstorten op de Amerikaanse schepen.
In het Kamikazemuseum van Chiran word je weer eens bewust van de vaak zinloze verspilling van duizenden jonge mannenlevens, die door oude mannen de krijg in worden gestuurd. Want de kamikazepiloten offerden vergeefs hun levens. De Kamikaze kon de Amerikaanse invasie niet tegenhouden.
Op het terrein van het museum staan enkel modellen van kamikazetoestellen.
Kamikazevliegtuig |
Binnen in het museum zelf staan ook uit zee opgeviste vliegtuigwrakken.
Slaapbarak van de piloten |
Inmiddels weten we hoe het Japan in de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk is vergaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten