maandag 15 september 2014

Japans circus in Arnhem 1871

Vóórdat Japan zijn vensters openzette naar de rest van de wereld kende het land reeds een oude circustraditie. Kort na 1860 introduceerde de Amerikaan Risley het westerse circus in Japan. Risley besloot om het Japanse circus in het Westen te introduceren. Het eerste Japanse circus van Prof Risley reisde in de jaren 1866-1869 door Amerika en Europa.
Diverse Japanse gezelschappen maakten na het succes van Risley wereldtournees.
In 1871 vermaakte een Japans circus de Arnhemmers in Musis Sacrum, en kort daarop waren ze ook in Leeuwarden te bewonderen.
 
Musis Sacrum in Arnhem, ca. 1870
Bron: www.geldersachief.nl

Bron http://www.delpher.nl/

Deze groep had eerder opgetreden in 1869 voor keizer Meiji en de Duke of Edinburgh. Prins Albert, zoon van koningin Victoria bezocht in 1869 Japan waar hij door de jonge keizer als gelijke werd ontvangen. Een eer die nog geen enkele Europeaan eerder te beurt was gevallen. Prins Albert werd vergast op Japanse theatercultuur.
In 1870 voerden deze Japanners hun show op in het Londense Alhambra voordat ze naar het Continent afreisden. De namen van de artiesten zijn behoorlijk verbasterd in de agenda, wat identificatie van de artiesten nogal bemoeilijkt.

Programma van de Japanse acrobaten in Musis Sacrum te Arnhem
Bron: www.geldersachief.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten