maandag 10 november 2014

Een dagelijkse kom rijst

Japanners eten rijst bij het ontbijt, bij de lunch en het diner. Daarnaast snacken ze rijstkoekjes, rijstcakes, rijstzoutje en voor de geest is er rijstwijn.

Eeuwenlang was de koku de basis voor het Japanse maatstelsel.


Rijstspijker in Kochi
Rijstspijker in Kochi

Een koku rijst (ongeveer 150 kilogram) voedde één persoon gedurende een jaar. Belastingen en overheidsalarissen werden betaald in koku.
De meeste rijstboeren in Japan waren vroeger te arm om zelf dit witte goud te eten. Rijst was voor de rijken en de samurai.
Rijstvelden in Shikoku
In onze westerse ogen is de rijstteelt in het huidige Japan weinig efficiënt. Veel boeren werken op kleine percelen. De productie is daardoor nogal duur. De boerenstand vergrijst. Dee Japanse overheid beschermt de boeren tegen invoer van goedkope rijst.
Boer met rijstplantmachine

Otaue Shinji in Osaka
In het zuiden van de stad Osaka is de Sumiyoshi Taisha, of Grote Schrijn van Sumiyoshi, een van de oudste shintoïstische heiligdommen van Japan.
Sumiyoshi Taisha

De geschiedenis van deze schrijn gaat terug tot het begin van de 3de eeuw, ruim driehonderd jaar voor de introductie van het boeddhisme in Japan. Sumiyoshi Taisha is de ‘hoofdschrijn’ van meer dan tweeduizend heiligdommen over het hele land. De beschermgoden van reizigers, vissers en zeelui worden er vereerd, daarom tref je deze schrijnen vaak aan in de buurt van havens.
Op 14 juni 2014 werd het Otaue Shinji gehouden in de Sumiyoshi Taisha, een festival met een eeuwenlange traditie.
De oorsprong van het festival gaat terug tot de 3de eeuw, toen de keizerlijke gezant Jingu een veld liet aanleggen om rijst te planten voor de goden.
In de loop der eeuwen is dit ritueel uitgegroeid tot het huidige festival. Nadat priesters hebben gebeden voor het welslagen van het festival, worden jonge rijstplantjes overhandigd aan de zogenaamde ‘Ueme’.
Deze vrouwen gaan de plantjes vervolgens uitplanten in het rijstveld op de tempelgronden: een heuse plantceremonie, onder begeleiding van traditionele muziek en dans.
In vergelijking met andere Japanse zomerfestivals, is het Otaue Shinji een vrij rustig en ingetogen festival. Toch trekken veel mensen die dag naar de schrijn om te bidden voor een goede rijstoogst, en begrijp je ook goed hoe belangrijk dit gewas nog steeds is in het dagelijkse leven van de gewone Japanner.
Op youtube zijn diverse films te zien van dit festival
 
Otaue Shinji

Otaue Shinji

Otaue Shinji

Otaue Shinji


Otaue Shinji

Otaue Shinji

Otaue Shinji

Otaue Shinji

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten