dinsdag 24 maart 2015

Familiegeschiedenis : verre slachtoffers van oorlog en geweld

Hoewel mijn naaste familie van Surinaamse en Nederlandse zijde de Tweede Wereldoorlog zonder verlies is doorgekomen, blijken er toch slachtoffers in Nederland en Nederlands-Indië te zijn gevallen onder wat verder verwijderde verwanten aan de kant van de familie Simons
 
In 1938 overleed Maria Dientje Polak-Simons, weduwe van Joseph Polak
Uit haar overlijdensadvertentie kunnen de familierelaties met Simons worden herleid, en daarmee de relatie met mijn grootmoeder Reine Adele Simons.


Overlijden Maria Dientje Polak-Simons
M.D. Polak-Simons was Maria Dientje Simons (1848-1938) gehuwd met Joseph Polak (afkomstig uit Barbados).
Dr. J. Polak is haar zoon John Polak. Zie hieronder.
Mevr. B.Flu-Polak, was een dochter van Maria Dientje Polak-Simons en gehuwd met P.C. Flu, medicus en professor aan de Leidse universiteit.
H. Heandley was een schoonzoon van M.D. Polak-Simons. Hij was weduwnaar.
Dr. Chr. Simons, de jongste broer van mijn grootmoeder Reine Adele Simons (1898-1985) werkte als psychiater in Apeldoorn. Hij was onder andere verbonden aan de inrichting "Het Apeldoornsche Bosch"
E. Simons was waarschijnlijk de tante van mijn grootmoeder. Een zuster van mijn grotmoeder heette overigens ook Elize Simons. Ch. Simons was zeer waarschijnlijk Charlotte Beatrix, een zuster van mijn grootmoeder. Zij woonde bij haar tante Elize (Elisabeth) Simons aan de Heerenstraat 19 (tegenwoordig Lim-a-postraat) in Paramaribo.


Overlijden Maria Dientje Polak-Simons
Overlijden Maria Dientje Polak-Simons
In het najaar van 1945 kreeg de familie in Suriname droevig nieuws uit de Oost.

Bijschrift toevoegen
Waren vader en zoon Polak slachtoffers van de Japanse bezetting of van de Bersiap?

Ook de familie Flu-Polak in Leiden betreurde een oorlogsslachtoffer. Hun zoon Hans, arts aan de Lammeschansweg in Leiden werd in 1944 door een Duitse SD-er vermoord. Zijn vader die in de oorlogsjaren zelf tot tweemaal door de bezetter was gegijzeld stierf nog in 1945 als een gebroken man.
De moordenaar van Hans moest zich verantwoorden voor zijn misdaden.
Johannes Wilhelm Hoffmann werd in eerste instantie 1950 ter dood veroordeeld voor het mishandelen en vermoorden van meerdere Nederlanders. Deze straf werd omgezet in levenslang en in 1959 omgezet naar een straf van 23 jaar en vier maanden.


Proces tegen de moordenaar van Hans Flu

Proces tegen de moordenaar van Hans Flu


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten