dinsdag 23 augustus 2016

Drama's op zee

Als snuffelend op www.delpher.nl  kom je onverwachte dingen tegen zoals twee krantenberichten uit 1705 van schipbreukelingen die na dagen of zelfs weken dobberen werden opgepikt door Nederlandse schepen die naar en van West-Indië voeren.

Het ene bericht gaat over enkele opvarenden van een verongelukte Engelse Jamaica-vaarder die zittend op het wrak enkele dagen zonder eten en drinken op zee hadden gedobberd. Een Engelse vrouw, de bootsman, een matroos en een zwarte slaaf hadden als enige de scheepsramp overleefd.

bron www.delpher.nl

Het volgende verslag leest als een Hollywood script:

Het schip de brigantijn "Susanna Elisabeth" werd  op 25 juli 200 zeemijlen uit de kust op weg van New York naar Pennsylvania door een storm overvallen. Het met meel geladen schip sloeg om. 14 opvarenden konden op het wrak klauteren, maar toch verdronken daarvan uiteindelijk 8 mensen. 6 personen, waaronder een vrouw, een slavin en 4 matrozen dreven 14 dagen rond, met niets anders te eten en te drinken dan een tonnetje zout vlees en regenwater. Ze werden op 28 augustus meer dood dan levend gered door schipper Hendrik Cornels Heyg. Dat zou betekenen dat ze meer dan een maand op zee hadden doorgebracht in plaats van 14 dagen.

bron www.delpher.nl
De 17e en 18e -eeuwse kranten staan vol met berichten over verongelukte en gezonken schepen.
Elk jaar vergingen er tientallen zo niet honderden. Helemaal zuur was het om na een reis die soms een of twee jaar had geduurd in het zicht van de kust van het thuisland of de thuishaven te stranden of zelfs te vergaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten