vrijdag 18 mei 2018

Slavernijmuseum

De gemeente Amsterdam nodigt heel Nederland uit om z’n plasje te doen over het op te richten slavernijmuseum. Iedereen mag meedenken over vorm, inhoud en de lokatie van het te bouwen museum. Dat zal wel weer een heel geëmmer worden in dit kleine roofstaatje aan de zee, tussen Oost-Friesland en de Schelde (cf. Multatuli). En dat terwijl het Koninkrijk der Nederlanden al sinds 1999 over een prachtig slavernijmuseum beschikt. OK je moet ervoor vanaf Schiphol ongeveer 10 uur vliegen (vergeet milieu en omwonenden) naar Curaçao, maar dan heb je ook wat. In de wijk Otrobanda in Willemstad staat het door Jacob Geltdekker gestichte slavernijmuseum Kura Hulanda.


Kura Hulanda, slavernijmuseum,
model van een slavenhaler

Kura Hulanda biedt meer dan alleen maar de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel. Er is veel aandacht voor het continent Afrika als bakermat van de mensheid, diverse Afrikaanse beschavingen, volken en rijken en verder de geschiedenis van de slavernij in het algemeen, de geschiedenis van Curaçao en de Caraibische regio en nog veel meer. U zou het allemaal zelf moeten zien.
Kura Hulanda, slavernijmuseum
Misschien kunnen de hoge omes die uiteindelijk over het Slavernijmuseumproject gaan, inspiratie opdoen op Curaçao.

Enne tot slot nog een bescheiden verzoekje: vergeet alstublieft het Nederlandse slavernijverleden in de Oost niet. Met alleen aandacht voor slavernij in de West zou het slavernijmuseum maar een half museum zijn.
 

Kura Hulanda, slavernijmuseum,

Kura Hulanda, slavernijmuseum

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten