zondag 15 januari 2023

Familiegeschiedenis : NIelo en Dandlau, vervolg

 Vele posts geleden publiceerde ik informatie over de jonge William Henri Karel Nielo (mijn betovergrootvader), die opgroeide bij de familie Dandlau.

Onlangs plaatste het Nationaal Archief Suriname scans van de Burgerlijke Stand Suriname op haar website. Ik heb in de geboorte-, huwelijks-, en overlijdensregisters gegevens gevonden, waaruit de verwantschap van Nielo en Dandlau blijkt.

In de geboorteakte van William Henri Karel Nielo staat Henriëtte Christina Dandlau vermeld als zijn moeder. Er wordt geen vader genoemd. Het vaderschap blijft dus voorlopig nog steeds een raadsel. Henriëtte beviel zonder assistentie van een vroedvrouw of vroedmeester. 

Geboorteakte Henry Carel Nielo
SR-NA_2.10.61_3_0128

Henriëtte C. Dandlau overleed op 6-10-1886, 82 jaar en 7 maanden oud in haar huis aan de Pontewerfstraat Lit. C 203. De aangifte werd gedaan door haar zoon William Henri Karel Nielo, woonachtig in de Saramaccastraat en planter van beroep. 


Overlijdensakte H.C. van Dandlau
SR-NA_2.10.61_1057_013
8

Over de tweede naam van  Henriëtte is er wel enige onduidelijkheid. In het testament van haar vader was haar tweede naam Celestine, maar in de geboorteakte van haar zoon was dat Christina en in haar overlijdensakte Clarina.

Henriëtte was de dochter van Kea van Dandlau en Celestin Octave Dandlau (overleden 1818). Haar vader kwam aan zijn naam te zien uit de plaats Andlau in Frankrijk.

De voormalige slavin Kea van Dandlau overleed op 14 februari 1865, 82 jaar oud. Ze was geboren in Suriname. Haar ouders waren onbekend.

Overlijden van Kea van Dandlau
SR-NA_2.10.61_1010_0067

Geen opmerkingen:

Een reactie posten