vrijdag 14 juni 2013

Familiegeschiedenis : Het merkteken van Jeanij van Elder

Een zoektocht 
naar mijn voorouders in de scans uit 1.05.11.15: Notariële archieven (1828-1845), inv.nrs. 1-175 leverde een testament uit 1831 en een codicil uit 1835 gemaakt door Jeanij van Elder op.

Op 4 februari 1831 compareerde Jeanij van Elder, wonende op de plantage Concordia aan de Rio Saramacca,"... bij haar volle verstand en zinnen"  volkomen in staat om een testament te maken voor notarisklerk Pieter Vos....
 "...omdat zij onwetend is in de Nederlandsche taal, gadsisteerd met de haare interpreter in de Neger Engelsche spraak, Adriaan Johannes Comvalius"
Jeanij bepaalde in haar testament dat zij aan haar dochters Prudence, Ann en Elisabeth Jane een aantal slaven naliet

Prudence van Elder, een slaaf Henri
Ann van Elder een slavin Daphe
Elizabeth Jean de slavin Anthonette
Voor gelijke verdeling aan haar dochters liet zij na, "haar lijfkleden, wolle, zijde en andere stoffen"
Zij benoemde William Elder (de vader van haar kinderen) en haar zoon Charles van Elder tot administrateuren van de boedel van eventuele minderjarige erfgenamen.
(Bron 1.05.11.15: Notariële archieven (1828-1845),  Inventarisnummer 14, scans 234 en 235)


Het merkteken van Jeany van Elder  in haar testament van 4 februari 1831
Bron Gahetna
 
 
Omdat Jeanij niet kon schrijven plaatste zij een merkteken onder de akte: "Dit merk is gesteld door de comparante verklarende niet te kunnen schrijven"
 
 









Op 21 april 1835 herriep Jeanij bij codicil een aantal eerdere bepalingen uit haar testament en prelegateerde aan haar dochters:
Prudence van Elder, de negermeid Daphne, het carboegermeisje Marrij en de neger Henri
Ann van Elder, de negerin Susanne met haar kinderen en accressen
Elisabeth Jean van Elder, de negermeid Zwaantje en hare kinderen en accressen.
De rest van het testament bleef ongewijzigd
Dit maal was J.C. Nassy Dzn de Negerengelse tolk.
(Bron: 1.05.11.15: Notariële archieven (1828-1845),  Inventarisnummer 107, scan 221)
 
Omdat Jeanij ongehuwd was droegen haar kinderen haar achternaam Van Elder. Pas na het huwelijk van hun ouders in 1837 kregen ze de achternaam Elder.
In 1837 maakten William Elder en Jeanij van Elder ter gelegenheid van hun huwelijk een testament op de langstlevende, en na het overlijden van William maakte Jeanij een testament, waarin zij haar 8 kinderen tot erfgenaam benoemde.

5 opmerkingen:

  1. Carlijn van Tijen30 november 2016 om 12:33

    We zijn familie! W. K Nielo was gehuwd met Jacoba Charlotte Prudence Elder ( 1836-1898). Op de een of andere manier ( ik weet niet precies hoe,) komen we via WK Nielo naar mijn overgrootmoeder,, Henriette Nielo-Simons.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. W.H.V.Nielo was een dochter van William H.K. Nielo en Jacoba Charlotte Prudence Elder. Ze was gehuwd met de landmeter Hendrik Marius Simons (overleden in 1906)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, en landmeter Hendrik Marius Simons is mijn overgrootvader. Zijn zoon Christiaan Henri Simons werd zenuwarts, emigreerde uit Paramaribo naar Apeldoorn, zette praktijk op ( heeft ook nog op Joodse Bos gewoond en gewerkt) en trouwde met Carolina de Waart. Vanaf daar heb ik de volledige stamboom, met fotos vanaf 1910.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Carlijn, De Stichting Surinaams Museum heeft foto's geplaatst op Flickr. Als je daar op Simons zoekt vind je 2 foto's van Chris Simons de jongste zoon van Hendrik Marius Simons

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een super tip zeg. Net een heerlijk uurtje doorgebracht met fotos kijken en delen. Marius heb ik niet gevonden, maar zijn zoon Christiaan Henri Simons wel. Dank !

    BeantwoordenVerwijderen