vrijdag 8 mei 2015

Familiegeschiedenis : een landverhuizer uit NederlandJochem Bijl en Uilkje Siegers de Lang met hun 9 kinderen, ca. 1896-1899,
de jongen (tweede van rechts) is Sieger Hendrik, die in 1916 naar de VS emigreerde
Hendrik Bijl jongste zoon van mijn Friese betovergrootouders Jochem Bijl en Uilkje Sieger de Lang emigreerde naar de VS, keerde na 1930 vanwege de crisis terug naar Nederland.
In de Tweede Wereldoorlog werd hij als Amerikaans staatsburger door de Duitse bezetter geïnterneerd. Hij overleefde deze tijd en keerde na de oorlog terug naar Amerika.Deze informatie heb ik mondelinge familieverhalen.

Graafwerk naar Hendrik Bijl in www.familysearch.org leverde de volgende informatie op:

Sieger Hendrik Bijl, geboren in Amsterdam  (ook wel gespeld als Byl) kwam uit Amsterdam de VS binnen op 24 mei 1916.

Bijschrift toevoegen

Een jaar later trouwde hij. Bij zijn huwelijk werden de namen van zijn ouders genoemd Johan Byl en Ulkje Bijl. Was de naam Jochem te moeilijk voor de ambtenaren?  Ook de naam Uilkje werd verhaspeld.


huwelijk Sieger Hendrik Bijl in 1917

Kort na zijn huwelijk werd hij geregistreerd voor de militaire dienstplicht, hoewel hij nog als "alien" in de Verenigde Staten verbleef
 

Dienstplicht Sieger Hendrik Bijl, 1917-1918
Uit deze registratie bleek dat hij op 24 juli 1892 was geboren. Hij was timmerman van beroep.
Zijn vader Jochem was ook timmerman, evenals Steffen zijn oudere broer.
In deze registratie worden de moeder en de echtgenote van Sieger Hendrik vermeld als zijnde financieel van hem  afhankelijk. Uit de verhalen van mijn grootvader weet ik dat hij als kind heeft meegemaakt dat zijn grootmoeder als weduwe jaren bij zijn familie inwoonde en tot haar dood door zijn ouders werd verzorgd. Mogelijk maakte Sieger Hendrik geld over uit Amerika ter ondersteuning van zijn moeder.
Dienstplicht Sieger Hendrik Bijl, 1917-1918

Sieger Hendrik Bijl overleed in 1968 in Florida in de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten