dinsdag 14 februari 2023

Familiegeschiedenis : Geen zee te hoog

Een van mijn voorouders Klaas Rinses (Rinzes) Platte 1735-1807) was schipper.

Hij begon zijn loopbaan als scheepstimmerman. De scheepstimmerman had een belangrijke positie aan boord. Hij was tijdens de reis verantwoordelijk voor het onderhoud en reparaties aan het schip. Kortom de technische man moest het schip drijvende houden. 


De Nederlandsche Scheeps-bouw-konst... 
1697
https://archive.org/details/gri_33125012921124

Deze functie had Klaas in 1761-1762 op het schip “de Juffrouw Johanna” van schipper Witse Tymens. De reis ging naar Fredrikshal (Het huidige Halden in Noorwegen?) Vertrokken op 15 september 1761 uit Amsterdam, kwam de “Juffrouw Johanna" pas op 13 januari  1762 in Frederikshal aan. Op 11 april arriveerde de “Juffrouw Johanna” weer in Amsterdam. Op 26 april 1762 deed Klaas samen met andere bemanningsleden in een zogenaamde scheepsverklaring verslag van de lotgevallen van hun reis en de opgelopen schade.

Tijdens de reis kwam raakte de “Juffrouw Johanna” lek en moest het schip uitwijken naar Christiaansand om het schip opnieuw te “laten kielen”, wat bijna twee maanden kostte. Verder verloor het schip onderweg een kabeltouw, en moest er een nieuw touw van het land worden bezorgd.  

Op de terugreis liep het schip door een sterke tegenstroom achterwaarts met het roer tegen een klip. De schade aan het roer was zo groot dat het vervangen moest worden door een nieuw roer.

Het uitgebreide verslag is te vinden in het Stadsarchief van Amsterdam.

Bron: www.wiewaswie.nl

Enkele jaren (1766) later was Klaas schipper van een eigen schip “De drie Gebroeders”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten