woensdag 1 februari 2023

Herinneringen aan de watersnood van 1953

Bij mijn grootvader Willem Bijl (1904-1986) hingen drie fraaie tegels van Schouwen-Duivenland en de stad  Zierikzee aan de muur. Deze tegels waren een herinnering aan de jaren, waarin hij in Zeeland werkte in het kader van de schade die het gevolg was van de watersnoodramp van 1 februari 1953. 
Vanaf 1945 werkte mijn grootvader in Arnhem in dienst van het Ministerie van Wederopbouw. Hij maakte daar schaderapporten van de oorlogsschade en verwoestingen die de stad had geleden bij de operatie Market Garden (de beroemde Slag om Arnhem in september 1944). Tegen de tijd dat hij klaar was met zijn werk in Arnhem braken de dijken in Zeeland.

De standplaats van Willem Bijl voor zijn werkzaamheden bij de Waterschade was Zierikzee. Toen hij in Zeeland aankwam in 1953 en de ravage zag, dacht hij dat hij daar wel de rest van zijn leven bezig zou zijn met het maken van schaderapporten. Dat was niet het geval. Na beëindiging van zijn werk in Zeeland werd hij ambtenaar bij de Rijksgebouwendienst tot aan zijn pensionering in 1969.


Het wapen van Schouwen
Het wapen van Duiveland




Het wapen van Zierikzee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten