vrijdag 6 januari 2012

Goedvolk: what's in a name

In 1926 stierf ene Christina Goedvolk.

de slachtoffers van Jut
Collectie Ver Huell
Christina had ooit gewerkt als dienstbode in Den Haag bij de rijke weduwe Th. v.d. Kouwen-Kate. De weduwe was gesteld geraakt op Christina. Christina echter kreeg kennis aan een zekere Hendrik Jut, van wie ze zwanger raakte. Ze wilden trouwen, maar konden zich dat financieël niet veroorloven. Hendrik vatte het plan op om de weduwe te vermoorden. Misbruik makend van het vertrouwen dat de weduwe stelde in haar voormalige dienstbode wisten ze met een smoes de woning binnen te komen op 13 december 1872  en Jut vermoordde de weduwe en haar dienstbode Helena Beeloo met messteken.
Ze gingen er met de buit vandoor. Hendrik en Christina zwierven een tijdje rond in het buitenland en vestigden zich in 1874 weer definitief in Den Haag, genietend van hun rijkdom. In 1875 versprak Hendrik zich echter over de herkomst van zijn fortuin (of was het toch zijn geweten?) en was het afgelopen met de pret. In 1876 werd het echtpaar veroordeeld.

Familie Jut
Collectie Ver Huell

Christina Goedvolk kreeg wegens medeplichtigheid 12 jaar tuchthuis voor de kiezen.
Haar echtgenoot kreeg levenslang.  De zaak van Jut werd uitgebreid beschreven in het
Geïllustreerd Politie-Nieuws, Wekelijksche kroniek van buitengewone voorvallen, misdaden en ongelukken, dé krant voor het 19e eeuwse Wakker Nederland


Collectie Ver Huell

Collectie Ver Huell


Collectie Ver Huell

Collectie Ver Huell

Op 12 juni 1878 stierf Hendrik Jut in het tuchthuis te Leeuwarden aan de galopperende tering.
Na haar vrijlating kwam Christina nog een keer in de gevangenis wegens kleine diefstallen. Ze zou nog een keer trouwen. De dochter die ze bij Hendrik had gekregen liet later haar met schande overladen achternaam veranderen.

2 opmerkingen:

  1. Goede avond,

    Is er een mogelijkheid een kopie te krijgen van de foto's van de familie Jut? De baby op de foto is mijn vaders grootmoeder. Helaas hebben wij van haar geen enkele foto.

    Als familie zouden wij hier heel dankbaar om zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Unknown,
      De foto's zitten in de Collectie Alexander Ver Huell. Deze collectie wordt bewaard in het Gelders Archief in Arnhem. Zie www.geldersarchief.nl. U kunt bij het archief een (digitale) kopie van de foto aanvragen.

      Verwijderen