donderdag 31 mei 2012

De weg der goden


Shinto of "De Weg der Goden" is de oorspronkelijke religie van Japan. De natuur is geheel bezield, en aan bijzondere natuurverschijnselen (rotsen, rivieren, bomen, bergen,  groei en vruchtbaarheid)  wordt grote macht toegeschreven. Deze krijgen de status van kami. Kami, is een verzamelbegrip voor alle bovennatuurlijke krachten en wizens, zowel geesten als de joods-christelijke god, en Boeddha
Ook charismatische personen kunnen de status van kami krijgen. In de loop van de tijd kregen de kami meer menselijke eigenschappen, met daaraan gekoppeld vele mythen. De kami zijn echter geen transcendente godheden in de Westerse zin van het woord; hoewel goddelijk bewonen zij dezelfde wereld als wij. Een kami wordt niet gezien als het hoogste wezen dat alles kan controleren, maar als een lid van de gehele godengemeenschap. Kami betekent ook charisma, alwetendheid, wonder, kortom elk soort verschijnsel dat met goddelijkheid samenhangt.  Kami worden vooral vereerd in openbare heiligdommen, maar ook wel in kleine privé-heiligdommen. Meestal wordt de toegang tot de heilige plaats gemarkeerd door een typische Japanse torii, een poort die bestaat uit twee palen met daarbovenop twee dwarsbalken. Het geheel is vaak rood geschilderd. De torii staat symbool voor een stok waarop een haan zou kraaien om de zon aan te roepen. Onder de torii doorlopen zou de betekenis hebben van het rijk van de nacht verlaten en het rijk van het licht betreden.
De eerste torii waar ik onder door liep is die van de Meiji Schrijn in het Yoyogi park te Tokio

Torii van de Meiji schrijn
Sake vaten in het Yoyogipark, langs het pad naar de Meiji schrijn
Meiji schrijn. Tot hier en verder mochten we niet komen


Daarna volgde de Toshogu schrijn in Nikko. Deze schrijn is opgericht ter ere van Tokugawa Ieyasu, die onder de naam Tōshō-Daigongen de status van kami heeft gekregen.

Toshogu schrijn te Nikko

Toshogu schrijn te Nikko
In Koya-san zag ik deze oude vervallen torii tussen hoge oude ceders op een verlaten bospad langs een berghelling

Torii in Koyasan

Torii in Koyasan

Torii in Koyasan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten