zondag 23 februari 2025

Indiase goden in Europese ogen

In voorbijgaande eeuwen werden er in Europe overzichtswerken uitgegeven waarin alle niet-christelijke godsdiensten werden beschreven, vaak voorzien van illustraties. Vanuit christelijk oogpunt werden een heleboel volken omschreven als heidenen en hun religies als heidens. De beschreven volken beschouwden zichzelf uiteraard allerminst als “heidens”. Sommige godsdiensten waren duizenden jaren ouder dan het christendom. Ook reisverhalen en beschrijvingen van “verre landen” werden soms verlucht met afbeeldingen van goden en tempels.

In het kader van mijn reeks over het Indiase godendom volgen hier een aantal afbeeldingen die Indiase goden zouden moeten voorstellen, evenals religieuze gebruiken en mythen.


Ixora, godheid van de Oost-Indiërs. 

Van dit werk zijn diverse edities vanaf 1723
: www.delpher.nl

 

Uitgave 1672
Bron : www.delpher.nl

Herkenbaar zijn het tijgervel, de trommel, drietand, slangen, het vuur, de gebedskralen, en de ketting van hoofden (in plaats van schedels), een keten van beenderen, de maansikkel in het haar, het derde oog, een bijl, de bedelnap, het bekende gebaar waarmee Shiva zijn handpalm toont.  Linksonder het wiel van de tijd. Het lijkt wel of er diverse aspecten van Shiva in hier in een beeld zijn weergegeven. Ook zijn er misschien elementen en attributen van andere goden of godinnen toegevoegd. Het blijft een raadselachtige afbeelding

Ixora (Shiva) als genezer. Een zieke wordt voor de god gebracht om genezing af te smeken.

Uitgave 1729
Bron : www.delpher.nl

Verering van de Lingam, die hier als een vurige kolom is afgebeeld. De tekst luidt : Ixora sous le nom de Mahadeu.

Uitgave 1723
Bron : www.delpher.nl

Ixora is een verbastering van de Indische woorden Isvara of Esvara, een andere naam voor Shiva

Quenavady, wordt wel beschreven als zoon van Ixora en Paramesceri

Uitgave 1672
Bron : www.delpher.nl

Ganesha, zijn naam is verminkt als Quenavady, wordt wel beschreven als zoon van Ixora en Paramesceri (moet waarschijnlijk Parameshvari zijn)

Narashima, een vreeswekkende avatar van Vishnu

Uitgave 1672
Bron : www.delpher.nl

Het verhaal over de avatar Narashima, bewaar ik voor een andere keer.

Pagodes et penitences de faquirs

Uitgave 1729 linker gedeelte van de prent
Bron : www.delpher.nl

 Yogi’s en hun boetedoeningen. Op de achtergrond van het linkerdeel van de prent een rund, waarschijnlijk Nandi voor een tempel. Het grote hoofd rechts zou Ram voorstellen. Te zien is hoe de yogi's door de gelovigen worden vereerd.

Uitgave 1729 rechter gedeelte van de prent
Bron : www.delpher.nl

 Yogi’s en hun boetedoeningen.  Te zien is hoe de yogi's door de gelovigen worden vereerd.

Het karnen van de zee door de goden en demonen. 

Uitgave 1672
Bron : www.delpher.nl

Het karnen van de zee door de goden en demonen om het elixer van de onsterfelijkheid te verwerven. Rechts staan Shiva en Brahma. Shiva is herkenbaar aan de halve maan, de schedelketting en de cobra. Door een streek van Vishnu gingen de goden er mee aan de haal. De demonen hadden het nakijken. 

De boeken waarin deze afbeeldingen voorkomen kunnen in hun geheel op internet worden geraadpleegd op www.delpher.nl De afbeeldingen in deze post zijn een selectie. In de werken staan nog veel meer illustraties, waaronder alle avatars van Vishnu en gebeurtenissen uit het Ramayana epos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten