donderdag 30 juni 2011

Familiegeschiedenis: Is er leven na de Dingen?

Het is volbracht. Ik heb het 23-archiefdingen certificaat afgelopen maandag ontvangen.  De cursus is dus nu officiëel voorbij, maar we kijken nu binnen de organisatie wel al naar de toekomst gekeken, voorbij de horizon van de zomervakantie naar het leven na de 23-archiefdingen.



Uit de fotoarchieven van mijn familie

Overgrootmoeder : W.H.V Nielo (1865 -1927),
Suriname begin 20e eeuw

Overgrootmoeder : Th. W.J. Diergaarde  (1882-1976), in het oorlogsjaar 1943




Grootmoeder: A. Scholten, (1901-1971),
Amsterdam ca 1931 

A. Scholten op het strand, ergens in de dertiger jaren van de 20e eeuw

woensdag 22 juni 2011

Het einde der dingen 2

Zoals het einde van de wereld vaak prematuur wordt aangekondigd door godsdienstwaanzinnigen, zo was ik ook een beetje voorbarig met het aankondigen van het einde der dingen.

Informatieruis op internet:
Enkele waanzinnige links waar ik mijn eigen weblog en tweets terugvind.

Weblog:

 
1.                               Vlad The Impaler
29 May 2011 ... Beeldvlad13 by Arkhamarchivaris taken on 11 Apr 11. Tags: dracula, vlad, 23archiefdingen. Beeldvlad14 by Arkhamarchivaris taken on 11 Apr 11 ...
unjobs.org/tags/vlad-the-impaler/photos - In cache

1.                               Thomas Jansz - Nederland - Email, adressen, telefoonnummers en ...
12 jan 2011... werkte in dienst van Philips de II in een aantal tweets op het web zetten. Tot de volgende tweet. arkhamarchivaris.blogspot.com ...
www.123people.nl/s/thomas+jansz


Tweets van Tjwitteroos:

1.                               Nautilus Womens N1375 Steel Toe Athletic Shoe - NASCAR Deals and ...
tjwitteroos (Thomas Jnz Witteroos). Arnhem 11-12-1573 De Rekenkamer kent Witteroos een gage van 28 stuivers per dag toe onder bepaalde voorwaarden (Arch. ...
shoppingforall.info/.../Nautilus-Womens-N1375-Steel-Toe-Athletic-Shoe/ - In cache

1.                               All emails of Mei and Quave
16 Jun 2011 ... tjwitteroos Arnhem 23 mei 1547 : Witteroos overlegt met de stadhouder over de voortgang van het werk aan de fortificaties (Arch. Rekenkamer ...
www.gopublicrecords.com/mei/quave - In cache

1.                               Jan Meester | wiezoekje
12 mei 2011 ... tjwitteroos Tue, 10 May 2011 06:54:31 +0000 ... RT @tjwitteroos 1469, 10 maart : Witteroos wil proberen landmetersexamen te doen bij meester ...
wiezoekje.nl/jan-meester

1.                               Thomas Daem | wiezoekje
tjwitteroos Tue, 26 Apr 2011 10:33:19 +0000. Schoonhoven 1553 "Thomas die schilder, huurt een huis van Daem Fransz kinderen voor 12-5-0" (arch. ...
www.wiezoekje.nl/thomas-daem





Toen er nog geen internet was
Coll. Ver Huell
   




Voor allen geboren ná 1980 en het archiefonderzoek oude stijl alleen nog maar kennen van de verhalen bij het haardvuur.
De romantiek van kaarslicht, ganzenveer, folianten, perkament en oud papier.



 

en hij droomde van het wereldwijde web
Coll. Ver Huell

 


vrijdag 17 juni 2011

Het einde der dingen

De toekomst staat in de sterren geschreven. 

De uitvinder van de mobiele telefoon heeft zich laten inspireren door draadloze communicatiemiddelen in “Star Trek” “The Original Series” (1967-1969)
De technologie staat niet stil en heeft de 23-archiefdingen al weer ingehaald met e-readers en tablets

En nu dan het einde der Dingen :   ding 23

23-Archiefdingen was voor mij…..

Ik had mij niet opgegeven voor de cursus en was ook niet opgegeven door de boven mij gestelden.  Toen de cursus al tijd bezig was kreeg ik van mijn coördinator het verzoek om mee te doen. Ik was niet bepaald enthousiast, twitter, facebook, hyves, afgaande op de berichten in de kranten over deze internettoepassingen had ik een houding van ‘t kan me allemaal gestolen worden.

Je kan naar de sociale media kijken als privégebruiker en als professional.

Als privégebruiker vind ik bijvoorbeeld Facebook of twitter bijv. nog steeds weinig zinvol en Facebook zie ik helemaal niet zitten want Facebook kan het surfgedrag volgen van mensen die geen gebruiker zijn van de website. Het Amerikaanse bedrijf geeft toe cookies te hebben geplaatst op de computers van mensen die websites bezochten met Facebook Connect.
De rest gun ik het voordeel van de twijfel, hoewel Google ook geen beste reputatie heeft als het om de privacy van gebruikers gaat.
Interessant is de mening van de oprichter van Hyves, dat al het hyven en twitteren iets met je brein doet. Het werkt verslavend. Het wordt allemaal oppervlakkiger.
Dat nieuwe technologieën en sociale media een geweldige maatschappelijke invloed kunnen hebben is mij overigens wel duidelijk (Understatement).

Een onverwachte verrassing:
Grappig is wel dat je je eigen tweets soms binnen een uur weer terugvindt op allerlei andere sites die geautomatiseerd tweets over een onderwerp of stad verzamelen.
De consequentie van  het  geautomatiseerde wereldwebwijd volgen en delen van nieuws dmv rss en alle abonnementen is volgens mij  een enorme hoeveelheid exabites aan extra en vaak overbodige gegevensruis. 
De meeste mensen beseffen namelijk niet  is dat internet een grote energieslurper is http://www.intermediair.nl/artikel/weekblad-archief/61824/internet-vreet-energie.html en daarom is een selectief gebruik van dit medium is mijn ogen geen overbodige luxe, en dus kies ik ook om deze reden ervoor om niet elke oprisping van en met jan en alleman te delen in de sociale media.

Mijn professionele blik op de sociale media
Mijn insteek in deze is vooral praktisch.
Er is in onze organisatie een pr-medewerker die al enkele jaren de ontwikkelingen van de media op internet volgt en waar nodig ook inzet voor het bedrijf.
Hoewel web 2.0 voor de organisatie interessante mogelijkheden biedt om meer bekendheid te krijgen bij het publiek (en daar ook al gebruik van maakt) zie ik in de meeste 23 archiefdingen voor mijn directe werk geen zinvolle toepassingen, hoewel sommige opdrachten wel leuk waren om te doen. Maar om nu bij elke mooie kaart of prent die ik tegenkom een tweet de wereld in te sturen.

Wat heeft dit leerprogramma “gedaan” met jou en met de organisatie waar je werkt?

Dit leerprogramma heeft “met mij heel weinig gedaan”  behalve tijd kosten vrees ik en wat het voor de organisatie doet zal in de toekomst moeten blijken. Ik heb ooit een eigen website gebouwd, voor het grootste deel gewoon in html code en de fijne puntjes zoals deze gekleurde tabel met een web editor  Daar heb ik al ervaring opgedaan met het uploaden van plaatjes en muziekfragmenten. Na een dergelijke klus is een weblog maken, inrichten en bijhouden via blogger eigenlijk kinderspel.
Een filmpje van Youtube embedden is een aardige oefening, maar dit is meer iets voor de collega’s die bewegend beeld en geluid doen, en die hebben voor onze organisatie al films op Youtube gezet. Librarything zou iets zijn voor de bibliotheekmedewerker (die overigens niet aan de cursus deelnam).
Als je als individuele medewerker alle geboden van het manifest Archivaris 2.0 wilt naleven kom je niet meer aan je werk toe: het ontsluiten van archieven voor  het publiek (Politci moesten maar eens wat minder twitteren met hun speeltjes en zich meer bezig houden met waar ze voor betaald worden).
Onze organisatie werkt met Maisflexis en zit in de gebruikersvereniging van Mais.
“Sociale media op MAIS-Internet  Sociale media is het toverwoord van de laatste jaren. Facebook, Hyves, Twitter, LinkedIn, het zijn maar een paar van de mogelijkheden om je informatie of persoonlijke boodschappen met anderen te delen. Ook wij ontkomen niet aan deze ontwikkelingen en we doen dus ook van harte mee. In overleg met de gebruikersvereniging hebben we de afgelopen week twitter-, facebook- en bookmarkmogelijkheden in MAIS-Internet ingebouwd. Deze mogelijkheden zullen per klant instelbaar zijn.” Nieuwsbrief 29 van de Ree (archieven.nl)
Archiefdiensten zijn overheidsdiensten en zouden dus moeten vallen onder een algemeen beleid van de Overheid 2.0. 

Mijn favoriete Dingen die ik heb  leren kennen en gebruiken

Voor mijn directe werk zijn twee dingen interessant:
Ding  9:  kaarten  Ik wil mij gaan verder verdiepen in de presentatie van historisch kaartmateriaal middels georeferentie, maar dat schijnt nog behoorlijk ingewikkeld te zijn en ik moet daar wel de tijd voor hebben
Ding 10:  het plaatsen van een presentatie op google.docs. Met beeldmateriaal kan je interessante thematische presentaties maken. Ook hier wil ik mij in de toekomst verder mee bezighouden (als er tijd voor is)


Wat kan er gedaan worden om 23 Archiefdingen te verbeteren

Verder mis ik in de opdrachten van de 23dingen de problematiek van de toekomstige digitale archieven die op ons afkomen. Het gaat nu bijna allemaal om filmpjes, plaatjes, allerlei gescande en gedigitaliseerde documenten, maar  de problematiek van digitale archiefvorming en het beheer en de toegankelijkheid en de rol van web 2.0 daarin,  zou een toch een belangrijk item moeten zijn in deze cursus.  Ding 10 Online kantoortoepassingen (valt onder het begrip “cloud computing)  gaat hier niet op in terwijl er toch wel de nodige kanttekeningen zijn te plaatsen bij dit fenomeen.


"Cthulhu fhtagn"


woensdag 15 juni 2011

Mijn familiegeschiedenis : Suriname

Uit mijn eigen familiegeschiedenis:

Plantages spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van mijn Surinaamse voorouders.

Slaven:
Sommige voorouders waren slaven die bij de emancipatie in 1863 hun achternaam kregen, zoals mijn overgrootvader James, geboren in 1862 op de plantage "Halle in Saxen". Hij kreeg samen met zijn moeder de achternaam Glimmerveen. Enkele jaren later trouwde zijn moeder en James kreeg toen de achternaam van haar echtgenoot Jonas Resida (afkomstig van de plantage Frederiksdorp), die James als zijn zoon erkende.
James was ondermeer goudzoeker van beroep en hij stierf in 1923.

Andere voorouders die in 1863 vrij kwamen  waren afkomstig van de plantages Frederiksdorp, Alkmaar en "Vier Kinderen"

                                                        



“Plantage Vier Kinderen" in Boven-Para (Surinaamse Almanak 1832)












Plantage Alkmaar



Plantage Alkmaar (Surinaamse Almanak 1842)






Een beschrijving van de Plantage Alkmaar in 1847:

"Men zit er net als een staatsgevangene en kan niet weg, want lopen kan men niet na de stad, men moet altijd met de roeiboot na de stad en ook terug, en dat is eene reis van 4 à 5 uren.
Deze plant[age] levert zeer weinig aangenaams op : zeer lage ligging, slegte paden, slegt onderhouden gebouwen, mijne woning is eene zolder onder de cingels bij de vleermuizen, duizdenbeenen, mieren, spinnen en kakkerlakken ; welke elkanderen den oorlog aandoen en ik hen allen.
De constructie van de huizen is voor het climaat zeer ondoelmatig, geheel van hout slechts op eene steene voet. Men beweerd dat die houte huizen koeler en droger zijn dan steenen; men zegt dat putwater slaan weris [wschl van het Engelse woord to weary: vermoeien] en drinkt dus slechts regenwater.

Th. Bray : Surinaamsche schetsen en typen 1850 (Coll. Ver Huell)

Men ziet hier suikerriet en suikerriet nog een suikerriet en anders niet.

















Th. Bray : Surinaamsche schetsen en typen 1850 (Coll. Ver Huell


Men hoort de moolen en de stokers en anders niet .












Men ziet de drie vrij groote schoorsteenen van het dramhuis, kookhuis en stoomgemaal roken ;  tusschen beiden een pont waar vaten met suiker en rhum en melasse in geladen wordt. De kosten voor de plant. worden met de dram, melasse en bananen gevonden, de suiker en rhum is zuivere winst en heeft in ’t vorig jaar een slegt jaar F. 160.duizen guldens opgebracht. Dus t’is een rente gevend goed, 470 koppen slaven zijn er, 1440 akkers, zeshonderd vaten moeten er gemaakt worden van 2800 lt."





Eigenaren van plantages :

Andere voorouders daarentegen waren eigenaren en directeuren van onder andere de plantages Concordia en Dankbaarheid in Saramacca


Bron KB Historische Kranten

William Elder (ca. 1770-ovl. 1844) en Jeanij van Elder (geboren in Afrika, ovl. 1846) eigenaren van de koffie en cacao plantage Concordia in Saramacca hadden acht  kinderen. William Elder stierf in 1844. Zijn weduwe Jeanij van Elder benoemde in haar testament al haar acht kinderen tot erfgenamen. Zij stierf in 1846.Tot de nalatenschap hoorde onder andere de plantage Concordia

N.B. In het boek "Sonny Boy" van Annejet van der Zijl (blz. 29) worden een "William Elder" en zijn zwarte minnares genoemd als voorouders van Eugenie Elder, de grootmoeder van "Sonny Boy"







In onderstaande advertentie worden alle acht kinderen van William Elder vermeld. Elk is voor 1/8 deel eigenaar van de plantage Concordia. De William Elder in deze advertentie  (ovl. 1854)
was de vader van mijn betovergrootmoeder Jacoba Prudence  Charlotte Elder.

Bron KB Historische Kranten
Mijn betovergrootouders
W.H.K. Nielo, 1830-1892

Jacoba Prudence  Charlotte  Elder (1836-1898) was gehuwd met W.H.K. Nielo,
directeur van de plantages Dankbaarheid  en Peperpot.

donderdag 9 juni 2011

Het Manifest

Ding 21 Archief 2.0 en de toekomst van archieven

Het manifesto 2.0. komt op mij nogal  ambitieus en dwingend over als ik lees wat ik allemaal zal gaan en zal moeten doen.  Ik … , ik …, ik … ik... Een archivaris echter werkt in een organisatie samen met collega’s en verkeert tijdens de werkprocessen permanent in een staat van wederzijdse afhankelijkheid met deze collega’s om de informatie uit de archieven bij het publiek te krijgen.
Ik ga er vanuit dat het toch nodig zal zijn dat je met de collega’s van je dienst afstemt hoe je onderstaande verklaring uit het manifest in de praktijk vorm geeft.

“Ik vermijd dat gebruikers eerst thuis moeten raken in de terminologie en systematiek van de archivaris, maar geef diensten zo vorm dat die een weerspiegeling zijn van voorkeuren en verwachtingen van gebruikers”

Hoe kunnen we vooruit weten wat de voorkeuren en verwachtingen van de gebruikers zijn? Constant loeren op sociale sites, en eindeloos chatten, terwijl er nog kilometers aan papier ligt om door middel van tijdrovende werkprocessen geschikt gemaakt te worden voor al die prachtige nieuwe media? Een zekere taakverdeling over de medewerkers binnen een archief van de verschillende activiteiten die de archivaris 2.0 zou moeten ondernemen lijkt mij geen overbodige luxe.

Ik zou me kunnen voorstellen dat onderdelen van dit manifest voor mij van toepassing zouden kunnen zijn in mijn werkzaamheden, maar zeker niet het gehele manifest. Maar dit klinkt zeker naar ketterij?

"Web 2.0 is changing not just the way that archivists interact technologically with their users, it is also changing the mindset and the skill set necessary to successfully thrive as a twenty-first-century archivist. These new interactive archivists exhibit many of the following traits. They are user-focused and plan with the user in mind. They embrace Web 2.0 technologies as tools to engage in conversations with their users. They are capable of making quick decisions about which technologies to use and which to disengage from. They don’t use technology just for the sake of technology—they carefully consider how selected technologies can enhance their ability to engage in conversations with their users. They constantly look for new ways to push the content held in their collections out to their users. They are lifelong learners and are continually looking for new challenges and opportunities. The interactive archivist adapts to change, while holding true to the core values of the archival community.”

Eigenlijk is het bovenstaande niet nieuw. De afgelopen 30 jaar zijn mijn collega’s en ik niet anders bezig geweest met het implementeren van nieuwe technologieën in ons werk, denk maar aan computers en programma’s. Ik herinner mij nog de tijd dat je handgeschreven brief naar de typiste moest, daarna kreeg je zelf een typetoestel en wat een ellende om steeds met typex de fouten eruit te halen. Ik was heel blij met de computer. Al 30 jaar lang leer ik door mee te gaan in de technologische ontwikkelingen in mijn werk, en denk ik na over hoe het materiaal onder de aandacht te brengen van het publiek. De oude vormen: artikelen, lezingen, presentaties en cursussen worden nu aangevuld door de mogelijkheden van internet. Ik sluit me aan bij bovenstaande opmerking dat ik zelf zal moeten bepalen welke technologie zinvol is voor de uitoefening van mijn werk
De omgang met de sociale media en de positie van de archivaris daarin zou ook een onderdeel moeten zijn van een beleidsplan van de organisatie waar men werkt.
Archiefdiensten  zijn een onderdeel van de overheid en over de overheid en de nieuwe media stond gisteren een interessant stuk interessant artikel in de Volkskrant 

maandag 6 juni 2011

De aard der dingen

SF en archieven ; wordt vervolgd 

Ook buitenaardse culturen zoals de Klingons en de Borg doen aan (digitale) archiefvorming

Integriteit en betrouwbaarheid van de informatie uit archieven komt aan de orde in de aflevering "Sins of the Father"

In deze aflevering worden door enkele onderzoekers van de Enterprise de gegevens uit een Romulaanse database over een ruimteslag bij Khitomer vergeleken met informatie in de Klingon archieven. Het blijkt dat de met de Klingonarchieven is geknoeid
"Upon comparing the information in the Klingon archives with the Intrepid logs, La Forge and Data discover that there is a discrepancy in the transmissions. The evidence which supported Mogh's guilt was faked.”




Ding 22: mobiele toepassingen - de toekomst?

Ik heb nog een Nokia, 6 jaar oud. 99% van de toepassingen op dit apparaat gebruik ik niet. Ik heb zelfs de functie oom foto’s te maken uitgeschakeld. In mijn omgeving zie regelmatig enthousiastelingen in de weer met I-phones, e-readers en nog meer van dat leuks, waarbij ik soms zinvolle, maar meestal “leuke”apps te zien krijg: gps, nieuws, muziek, “Fokke en Sukke”, enz, enz. De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang de batterij strekt.

In ons bedrijf wordt al onderzocht hoe de e-reader voor het bedrijf kan worden ingezet.

Van de wesbite Arnhem3D zou een mooie mobiele apps gemaakt moeten worden. De fysieke wandeling door het hedendaagse Arnhem wordt gecombineerd met een virtuele wandeling door de stad van eeuwen geleden.
Mobiele internettoepassingen zijn echter zo populair dat telecombedrijven voor bepaalde apps de consument extra willen laten betalen. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken. Als er straks dik betaald moet worden voor allerlei vormen van (mobiel) internetgebruik wil ik nog zien hoe populair allerle apps blijven.

Ik heb de volgorde van de dingen omgedraaid. Ding 21 doe ik de volgende keer, want die materie is toch iets ingewikkelder

woensdag 1 juni 2011

Voetnoot in de geschiedenis

Star Trek
De informatiesystemen op de Enterprise worden gevoed uit vele archiefbronnen.
Elk moment kan de bemanning gegevens opvragen uit diverse archieven en databases, zoals de scheepsdatabase, starfleet database, medical database, pads met rapporten en verslagen, lectuur, logbestanden (zowel zakelijk las persoonlijke logboeken). Onderling en met de scheepscomputer staat men in verbinding met zowel vaste en draadloze communicatiesystemen.

Ding 20; Footnote

Footnote biedt zo'n overweldigende hoeveelheid informatie, dat je moet uitkijken er niet in te verdwalen.

Ik ga er vanuit dat het wel goed zit met de betrouwbaarheid van de data aangeleverd door bibliotheken en archiefdiensten. Over de juistheid van alle gegevens die door privépersonen worden aangeleverd ben ik nog niet zo zeker, want iedereen kan er alles opzetten. Het gevaar bestaat dat informatie heel ongelijksoortig van kwaliteit wordt en wie controleert dit alles? Hoe zit het met context en betrouwbaarheid van de al deze informatie?
Ik heb geprobeerd naar Amerika geëmigreerde familieleden op footnote te vinden, maar dat is niet gelukt. Ik krijg de indruk, dat nog niet alle Amerikaanse bronnen erop staan en het is lastig om in een kort tijdsbestek te zoeken in de enorme hoeveelheid materiaal.
Verder kwam ik net als op Nederlandse sites, die bronnenmateriaal op internet plaatsen ook hier het probleem tegen van tekstherkenning door het zoeksysteem. Gezocht op het woord Suriname was het woordje supreme bij een van de treffers geel gemarkeerd.

De opdracht om een amerikaanse bron te voorzien van een annotatie heb ik niet gedaan. Eerlijk gezegd weet ik te weinig van de Anerikaanse geschiedenis om iets zinnigs toe te voegen aan Amerikaans historisch bronnenmateriaal.

En wie eventueel lid wil worden: Footnote is niet helemaal gratis!!!!! Als je alle mogelijkheden van de site wil kunnen gebruiken moet je dokken. Ik heb wel als kleine oefening onderstaande  afbeelding van Fort Pannerden (1869) geupload via het 23-archiefdingenaccount



En heeft iemand de wel de Gebruiksvoorwaarden van Footnote goed gelezen. Alleen deze tekst is een studie op zich.

Ooit heb ik een paar afbeeldingen geupload naar http://www.joodsmonument.nl/ ,
onderdeel van http://www.communityjoodsmonument.nl/, waarvan de opzet enigszins vergelijkbaar is met Footnote.

In Nederland lopen nu diverse grote digitaliseringsprojecten van historisch bronnenmateriaal door diverse instellingen, die op vergelijkbare wijze door een overkoepelende website toegankelijk gemaakt zouden kunnen worden en de gevonden informatie ongeacht de herkomst wordt gepresenteerd in een zoekresultaat.  Nu moet je steeds opnieuw alle sites apart doorzoeken of afhankelijk zijn van de zoekresultaten van zoekmachines als Google