donderdag 31 mei 2012

De weg der goden


Shinto of "De Weg der Goden" is de oorspronkelijke religie van Japan. De natuur is geheel bezield, en aan bijzondere natuurverschijnselen (rotsen, rivieren, bomen, bergen,  groei en vruchtbaarheid)  wordt grote macht toegeschreven. Deze krijgen de status van kami. Kami, is een verzamelbegrip voor alle bovennatuurlijke krachten en wizens, zowel geesten als de joods-christelijke god, en Boeddha
Ook charismatische personen kunnen de status van kami krijgen. In de loop van de tijd kregen de kami meer menselijke eigenschappen, met daaraan gekoppeld vele mythen. De kami zijn echter geen transcendente godheden in de Westerse zin van het woord; hoewel goddelijk bewonen zij dezelfde wereld als wij. Een kami wordt niet gezien als het hoogste wezen dat alles kan controleren, maar als een lid van de gehele godengemeenschap. Kami betekent ook charisma, alwetendheid, wonder, kortom elk soort verschijnsel dat met goddelijkheid samenhangt.  Kami worden vooral vereerd in openbare heiligdommen, maar ook wel in kleine privé-heiligdommen. Meestal wordt de toegang tot de heilige plaats gemarkeerd door een typische Japanse torii, een poort die bestaat uit twee palen met daarbovenop twee dwarsbalken. Het geheel is vaak rood geschilderd. De torii staat symbool voor een stok waarop een haan zou kraaien om de zon aan te roepen. Onder de torii doorlopen zou de betekenis hebben van het rijk van de nacht verlaten en het rijk van het licht betreden.
De eerste torii waar ik onder door liep is die van de Meiji Schrijn in het Yoyogi park te Tokio

Torii van de Meiji schrijn
Sake vaten in het Yoyogipark, langs het pad naar de Meiji schrijn
Meiji schrijn. Tot hier en verder mochten we niet komen


Daarna volgde de Toshogu schrijn in Nikko. Deze schrijn is opgericht ter ere van Tokugawa Ieyasu, die onder de naam Tōshō-Daigongen de status van kami heeft gekregen.

Toshogu schrijn te Nikko

Toshogu schrijn te Nikko
In Koya-san zag ik deze oude vervallen torii tussen hoge oude ceders op een verlaten bospad langs een berghelling

Torii in Koyasan

Torii in Koyasan

Torii in Koyasan

Een levensbeschouwing?


Boeddhisten beweren dat ze een filosofie of levensbeschouwing en geen religie aanhangen.
Wel ik heb enkele boeddhistische tempels in Japan bezocht, en ook een paar ceremoniën en diensten meegemaakt. Deze filosofie heeft zich in mijn ogen overigens behoorlijk opgetuigd met religieuze parafernalia.


Asakusa in Tokio
Asakusa in Tokio
Asakusa in Tokio

Asakusa in Tokio
Asakusa in Tokio

Langs de weg Tsumago
Poort bij de Daigo-ji in Kyoto
Kinkaku-ji , Gouden Paviljoen Tempel in Kyoto

dinsdag 29 mei 2012

Als de lente komt

Lente in Japan

Tokio Shinjuku Gyoen
Tokio Shinjuku Gyoen

Tokio Shinjuku Gyoen

Tokio Shinjuku Gyoen

Tokio Shinjuku Gyoen

Tokio Shinjuku Gyoen

Dit zijn nepbloesemtakken!

Bij het Uenopark in Tokio

Tuin van het Nijo-jo in Kyoto

donderdag 24 mei 2012

Bosgraven

Okunoin-begraafplaats in Koya-san

Japanners cremeren hun doden volgens boeddhistisch gebruik. 
De crematieresten worden begraven en op het graf komt een steen te staan. 
Een hele bijzondere begraafplaats is die in Koya-san, waar de as van de alom vereerde monnik Kobo Daishi, ook bekend als Kukai  ligt begraven. 
Okunoin-begraafplaats in Koya-san


Japanners willen hun as het liefst zo dicht mogelijk bij Kukai hebben liggen. 
En dus is de meer dan 1000 jaar oude Okunoin-begraafplaats uitgegroeid tot de grootste begraafplaats van Japan, waar meer dan 200.000 keizers, edelen, geestelijken en modale gelovigen rustig tussen de Japanse ceders hun volgende reïncarnatie afwachten.


Maar ook deze begraafplaats gaat met zijn tijd mee

Okunoin-begraafplaats in Koya-san

Enkele "artistieke foto impressies"


Okunoin-begraafplaats in Koya-san

Okunoin-begraafplaats in Koya-san






Rauwe vis, zeewier en zompige tofu


Rauwe vis, zeewier en zompige tofu. Dat klinkt niet echt aantrekkelijk, maar toch heb ik over het algemeen heel lekker gegeten in Japan. De zompige tofu en glibberig zeewier zaten in de vegetarische maaltijden (diner en ontbijt) in een tempel in Koyasan. 
We zullen deze episode maar snel vergeten en de goede herinneringen blijven koesteren aan de sashimi (inderdaad rauwe vis), sushi, diverse gerechten in tempurabeslag en okinomiyaki.
Beelden zeggen meer dan woorden, dus schotel ik hier maar een paar heerlijke plaatjes voor. 
De bierglazen zijn overigens maar een mediummaatje. 

vorkje prikken in Tokio
vorkje prikken in Tokio
diner in Tsumago
ontbijt in Tsumago
sashimi bij de lunch in Toba, mmm!
diner in Koya-san, zompige tofu en glibberig zeewier

okinomiyaki in Hiroshima wordt klaargemaakt
aanvalluh!

rockfish in Beppu
sushi in Aso
mogen we even afrekenen?

woensdag 23 mei 2012

Moederverdriet in Japan


Jizo Bosatsu is de beschermer van reizigers, vrouwen en kinderen. Op veel plekken staan Jizobeelden opgericht ter herinnering aan de zielen van jong gestorven kinderen, doodgeboren kinderen, kinderen verloren bij een miskraam of abortus provocatus. 

Jizobeelden in de Kanmafaguchikloof bij Nikko

Jizobeelden en andere gedenkstenen in de Kanmafaguchikloof bij Nikko

de Kanmafaguchikloof bij Nikko 

Oya Jizo
Abortus is sinds 1948 een toegestane methode van gezinsplanning in Japan. Om te overleven in de moeilijke na-oorlogse jaren moest het aantal hongerige monden per gezin sterk worden beperkt. Een onderzoek uit 1982 wees uit dat 75% van de vrouwen tussen 50-60 jaar oud,  minstens een abortus in hun jongere jaren hadden ondergaan. Toch wordt er niet lichtvaardig gedacht over abortus. Er zijn boeddhistische rituelen, waarin de ouders hun spijt en dankbaarheid betuigen voor het offer dat geaborteerde kind heeft gebracht voor het welzijn van de familie.

In Koya-san in de beek bij de Okunoin tempel staan houten gedenktekens speciaal voor geaborteerde kinderen
Koyasan Okunoin
.
Jizo wordt geacht de zielen van de kinderen in het desolate hiernamaals te beschermen en op te vrolijken.

dinsdag 22 mei 2012

Tokyo Sky Tree

Tijdens mijn verblijf in Tokio zag  ik een zeer hoge toren. 

Tokyo Sky Tree
Tokyo Sky Tree



















Gisteren werd deze Tokyo Sky Tree officieel geopend

woensdag 16 mei 2012

Pax Tokugawa


In een eerdere blog  schreef ik over mijn bezoek aan Dejima, waar de Nederlanden als enige Europese natie in Japan een handelsvesting mochten hebben.
De Nederlanders op Dejima mochten blijven als dank voor de aan Tokugawa Iemitsu geleverde buskruit en kanonnen, waarmee deze shogun de opstandige christenen (lees katholieken) in Shimabara in 1639 kon verslaan.

Nederlands kanon in Dejima
De pacificatie van Japan, waarmee grootvader shogun Tokugawa Ieyasu was begonnen was hiermee voltooid. Tokugawa Ieyasu stichter van de Tokugawa dynastie, maakt een einde aan een lange burgeroorlog in Japan. Zijn kleinzoon Iemitsu  maakte het werk af: de christenen (lees katholieken) werden uitgeroeid en Japan ging op slot voor de buitenwereld. De Tokugawa’s onderwierpen de hoge adel, temden de samurai en knechtten de boeren. En dit alles in Landsbelang. Het dagelijks leven van de Japanners werd tot in de kleinste details gereguleerd en gecontroleerd. Het strafrecht werd  meedogenloos toegepast .Toch was het niet alleen maar kommer en kwel. Door de opgelegde rust en vrede kon de binnenlandse handel en industrie zich ontwikkelen. Terwijl de samurai verarmden nam de welvaart van ambachtslieden en kooplui toe.  Theater, literatuur, prent- en tekenkunst bloeiden als nooit tevoren en Edo, de residentie van de shogun kende een bruisend uitgaansleven. Edo zou uitgroeien tot de wereldstad Tokio.
Tsja, de familie Tokugawa.  Je kan bijna niet om ze omheen in Japan. De shogun was de hoogte militaire machthebber in Japan, die in plaats van de keizer het dagelijks bestuur voor zijn rekening nam. Het shogunaat dateert uit de 12 eeuw.
In Kyoto zijn er nog de nodige gebouwen die aan Tokugawa Ieyasu herinneren.

Kyoto, Nishi Hongan-ji

Kyoto, Nishi Hongan-ji



Kyoto Nijo-Jo kasteel

Kyoto Nijo-Jo kasteel


















Kyoto Nijo-Jo kasteel

Iemitsu groot bewonderaar van Ieyasu voltooide de Toshoguschrijn in Nikko ter nagedachtenis van zijn grootvader  

Nikko Toshogu

Nikko Toshogu

Nikko Toshogu
Nikko Toshogu

Nikko Toshogu
Nikko Toshogu
Nikko Toshogu











Nikko Toshogu

Iemitsu bouwde ook twee mausolea in Koya-san voor zijn vader en grootvader. 




N.B. Ik wilde in  Koya-san deze mausolea bezoeken. 
Vette pech. Kort daarvoor waren er monniken aangekomen om er rituelen uit te voeren en de hekken gingen dicht. Ik heb tussen de spijlen van het hek foto's gemaakt. Je ziet nog een monnik in de deur van het mausoleum van Ieyasu staan.


Koya-san Mausoleum Tokugawa Ieyasu



Koya-san Mausoleum Tokugawa Hidetada
  De Tokugawa’s waren meer dan 250 jaar de ware machthebbers. 
De keizer had slechts een ceremoniële functie. In de 19e eeuw ging het mis met de Tokugawa’s, toen ze er niet meer in slaagden het land te vrijwaren van de buitenlandse barbaren. In 1868 werd het shogunaat afgeschaft en verdween de familie Tokugawa van de planken in de coulissen van de macht. En deze bijzondere familie Tokugawa is nog steeds springlevend.

Tokio is eigenlijk het grootste monument van de Tokugawa’s, want door hun binnenlands beleid legden ze
in hun oude hoofdstad Ede de basis voor deze metropool.

Tokio