donderdag 30 augustus 2012

Familiegeschiedenis : begraven in de Nieuwe Oranjetuin

In mijn jeugd logeerde ik zo af en toe in bij mijn grootmoeder R.A. Resida-Simons in Paramaribo. Haar woonhuis (zie rood gemarkeerd kader op de kaart hieronder) lag ooit op de hoek van de voormalige Gravenstraat-Swalmbergstraat , vlak bij de begraafplaats die ik kende als de Oranjetuin.

Nieuwe Oranjetuin,
Bron Googlemaps
Ik herinner mij nog de begrafenisstoeten die voorbij kwamen, een door paarden getrokken lijkwagen met grote glazen ramen. Achter de wagen liep soms een lange stoet. Niks volgauto’s. Uit respect voor de overledenen werden de jaloezieën van de vensters dichtgedraaid. Of was het bijgeloof? Tijdens zo’n begrafenis ontsnapte ik wel eens naar boven, want vanaf de bovenverdieping van het huis had je een goed uitzicht op ommuurde begraafplaats. Het enige wat je meestal zag was een dicht opeengepakte mensenmassa.
Hoewel mijn grootmoeder soms wel eens iets vertelde over de “deftige” kant van haar familie en hun plantages,  kan ik mij niet herinneren dat ze het er over had dat haar grootouders, het echtpaar Nielo-Elder in de Nieuwe Oranjetuin lagen begraven. Een kleine negentig jaar geleden inventariseerde  Frederik Oudsschanz Dentz  de graven in de Nieuwe Oranjetuin. Diverse grafstenen waren toen al verdwenen, of onleesbaar geworden. In 1943 verscheen zijn lijst in de "Nederlandsche Leeuw".  Uit deze inventarisatie blijkt dat er verschillende leden van de familie Elder in de Nieuwe Oranjetuin begraven liggen.

Bron KIT

Bron KIT

Gezien de huidige deplorabele toestand van de begraafplaats is het zeer twijfelachtig of de grafstenen van mijn voorouders er nog zijn.

donderdag 23 augustus 2012

Familiegeschiedenis : overleden op de plantage



Ik had al aanwijzingen dat William Elder in 1844 was overleden, en heb ik nu eindelijk de bevestiging gevonden. Hij stierf op 23 september 1844  na een ziekbed van 11 dagen, oud ca. 71 jaar, op de plantage Concordia in Saramacca. 

Bron KB

Zeer waarschijnlijk is hij toen op de plantage begraven, want de bootreis vanuit Saramacca naar Paramaribo nam toen toch al gauw enkele dagen in beslag. Het kwam wel vaker voor dat plantagebewoners (eigenaren en slaven) op hun plantage werden begraven. 


Bron KB


dinsdag 14 augustus 2012

Familiegeschiedenis : Surinaamse bronnen over plantages weer op internet


In het najaar van 2010 ging de website van het Nationaal Archief Suriname uit de lucht.
Jammer, want deze website bood zeer veel nuttige informatie, onder andere over Surinaamse plantages. Gelukkig is de informatie over de Surinaamse plantages weer beschikbaar op het web, weliswaar in een andere vorm, namelijk in de database gebouwd erfgoed maar dat mag de pret niet drukken.
Ter aanvulling van wat ik in het kader van mijn  familiegeschiedenis al eerder op deze blog schreef over een aantal plantages in relatie tot mijn voorouders is er nuttige informatie te vinden over de plantages
Peperpot 
De Dankbaarheid te Saramacca  
Andere belangwekkende Surinaamse databases voor geïnteresseerden in de Surinaamse geschiedenis die onlangs beschikbaar kwamen zijn: