vrijdag 30 augustus 2013

Taiko Matsuri in Matsumoto


Op 27 en 28 juli 2013 was in Matsumoto voor de 26e keer het jaarlijkse Taiko festival  

 

Taiko Matsuri

 
Op diverse plekken in de stad werd er lustig op los getrommeld.


Bij het station van Matsumoto



Jong geleerd oud gedaan, oefenen op de drums

Hoofdmoot in het festival was het optreden van diverse taiko groepen van 17.00 uur tot 20.30 in de kasteeltuin van Karasu-jo of Zwarte Kraai-kasteel . Dit is het oudste houten kasteel van Japan, in zwart-wit. De donjon dateert uit 1595. Het is een van de weinige Japanse kastelen die in originele staat bewaard is gebleven.
 
 
Taiko Matsuri
Taiko Matsuri
Taiko Matsuri
 

Taiko Matsuri


Sluitstuk op beide avonden was een spetterend optreden van Yamato.
Yamato



Yamato



Yamato



Yamato



Yamato
 
Ik heb beide dagen genoten van het openluchtspektakel. De weergoden waren ons goed gezind, want ondanks het wisselvallige weer bleef het droog


Taiko Matsuri


 




woensdag 28 augustus 2013

Housa Bunko, archief en bibliotheek van de Tokugawa in Nagoya

Aan het Tokugawa Art Museum in Nagoya zijn ook een bibliotheek annex archief verbonden. gesticht in de vroege 17e eeuw gesticht door Tokugawa Yoshinao, daimyo van het goed Kōfu (tegenwoordig de prefectuur van Yamanashi) en het goed Owari Nagoya (in de prefectuur van Aichi).
Hij was een zoon van Tokugawa Ieyasu, en een concubine Okane en werd geboren in 1600. Yoshinao stond zeer in de gunst bij zijn vader.
Op jonge leeftijd kreeg hij de leengoederen Kofu in Kai Provincie en Kiyosu in Owari Provincie. In 1610, werd hij benoemd tot heer over Owari Domain (tegenwoordig Nagoya), een van de belangrijkste gebieden in het land.
Yoshinao kreeg verder na de dood van zijn broer Tadayoshi het Owari leen, en een inkomen van 601,000 koku. Verder vervulde hij een aantal hoffuncties, waaronder die van raadsheer. Yoshinao werd het clanhoofd van de Owari Tokugawa, een van de drie gosankyô huizen ingesteld door Ieyasu om indien nodig opvolgers leveren aan de hoofdtak van de familie.
Yoshinao was een intellectueel, en filosoof, met grote belangstelling voor de geschiedenis van Japan, het Confucianisme en de Shintogodsdienst. Hij nam diverse geleerden in dienst die over deze en andere wetenschappelijke onderwerpen schreven.
Hij bevorderde het geloof dat Shinto en Confucianisme met elkaar verenigbaar waren.
Yoshinao was een bibliofiel en na de dood van zijn vader erfde hij een niet onaanzienlijk deel (3000 titels) van diens bibliotheek, de Suruga verzameling
.


Housa Bunko in Nagoya
 
 
Deze nagelaten boeken vormden de hoofdverzameling van de enorme bibliotheek die Yoshinao verzameld en bewaarde. Yoshinao stierf in 1650.
Neem een
kijkje in de bibliotheek Housa Bunko.
 

Een Arnhemmer overleden op de plantage Concordia aan de Saramacca

Arnold Antonij Assueer Gaijmans (Gaymans) aanschouwde het levenslicht in Arnhem op 23 okt 1800. Hij stierf 41 jaar oud op 7 oktober 1842 te Rio Saramacca, Plantage Concordia, aan catherale galkoorts. Gaijmans was Luitenant ter Zee 1e kl. op de brik de Brak. Zijn overlijden werd 28 December 1842 aangegeven krachtens aanschrijving van Departement van Marine.
 
De plantage Concordia was in het bezit van mijn voorvader William Elder.


Gelders Archief, Burgerlijke Stand


Bron KB
 

 



 
 


vrijdag 23 augustus 2013

Familiegeschiedenis : Beschrijving van de gebouwen op de plantage Concordia in 1844.

Na het overlijden van William Elder in september 1844 werd er enkele maanden later een boedelbeschrijving gemaakt, die te vinden is in het notarieel archief van Suriname, inventarisnummer 70, 4e kwartaal 12/13 november 1844 acte 69 (scans 187-198))

Interessant is de beschrijving van de woning van de plantage-eigenaar:
Het gebouw is: "Lang 70 voet, breed 20 voet, opstal van bolletrie en crapahout. Het dak met mangrosparren bedekt, de cingels van bolletrie, rustend op palissaden. Aan weerszijden voorzien van een gaanderij, bedekt met bolletriecingels, aan de oostzijde staat een koffiekist lang 20 v. breed 8 v. dient tot berging van schoone koffie, de gaanderij bevloerd met kopijplanken. De noordzijde van dit gebouw ene balcon bevloert met pisie planken en is bedekt met bolletriecingels, als boven rustende op palissaden en mangrosparren. De nok belegt met zink. Het onderste gedeelte in het gebouw is bevloerd met kopieplanken, alsmede de twee gaanderijen. De zolder bevloerd met copieplanken, verdeeld in voorhuis en drie slaapkamers dienende tot woning van de eigenaar. Dit gebouw staat op een steenen muur met houten balken. Ernaast is een ijzeren regenbak." (scan 189).

De directeurswoning lag niet ver van de grens met de naastgelegen plantage
Caledonia


 Op de plantage waren nog een aantal bijgebouwen. Ook van deze gebouwen werden afmetingen en materialen uitgebreid beschreven. Ik beperk mij hier tot de functie van deze gebouwen. Daarnaast werden ook boten en korjalen beschreven evenals het vee op de savanne.
 
- gebouw met gaanderijen, borstwering, 2 balkons (scan 191)
- oude loods, inhoud gereedschappen voor de koffieverwerking, met een stenen regenbak (scan 192)
- opslaglood voor koorn (mais) (scan 192)
- een gebouw verdeeld in 2 appartementen: keuken en magazijn (scan 192)
- de inhoud van dit magazijn: gereedschappen, in de keuken beschrijving keukengerei. (scan 193)
- een hospitaal, bestaande uit 2 vertrekken met gaanderijen, bevat behoorlijke gemakhuizen (scan 193)
- gebouw dient tot afwerking van koffie, met gereedschappen en aan de oostzijde een stenen put. (scan 193)
- een nieuw gebouwd vogelhuis (scan 194)
- een nieuw gebouwd hok (scan 194)
- een woning voor de creolen (scan 194)
- een boothuis (scan 194)
- een zesriems tentboot (scan 194)
- een zesriems corjaal (scan 194)
- 6 blokken negerhuizen (slavenwoningen, van rondhout, gedekt met pina en palissaden, worden door de negers (slaven) zelve onderhouden (scan 194)
- een drogerij (scan 194)
- in de trens: een pont, tentcorjaal voor vrachtvervoer. (scan 195)
- wachthuis (scan 195)
- gemakhuis (scan 195)
- midden op het terrein een houten koker (scan 195)
- slijpsteen met krukhaspel (scan 195)
- op de savanne : 4 koeien, waarvan 2 kalven, 15 schapen, 50 varkens (incl. biggen) (in 1845 werd ook pluimvee genoemd) (scan 195)
- 4 grote corjalen voor passagiersvervoer (scan 195)
- voorraden planken. (scan 195)

NB. Specificatie van de in de gebouwen gebruikte
Surinaamse houtsoorten Crapahout= Krappa
Copie, Kopij = Kopie
Mangrosparren = Mangro

Pisie
Al eerder heb ik een blog gewijd aan de slaven op Concordia.
De akkers, en in de woning aangetroffen roerende goederen die in de boedelbeschrijving worden genoemd komen in een toekomstige blog aan de orde.

dinsdag 20 augustus 2013

Familiegeschiedenis : te jong overleden


Op 28 augustus 1948 stierf mijn grootvader Anton Frederik Resida op 47-jarige leeftijd. Enkele maanden daarvoor had hij nog zijn 25-jarig huwelijksfeest gevierd.
 


het 25 jarig huwelijk van A.F. Resida en R.A. Simons in 1948



Bron KB


Bron KB


Bron KB

Mijn grootvader was onderwijzer aan de Hendrikschool, en maatschappelijk zeer actief in het onderwijs, in de Unie van Suriname (voorloper van de NPS) en in de voetbalsport.



Bron KB