Tjin-Kon-Fat - Nielo & Co.
De Amerikaanse zakenman Charles W. Blackburne exporteerde naar het Caraibisch gebied. Tijdens zijn reizen fotografeerde hij. Zo ook in Suriname, waar hij drie foto's van de winkels van de firma
Tjin-Kon-Fat-Nielo, rond 1900 maakte. Zeer waarschijnlijk was hij een zakenrelatie van deze firma.
Louise W.G. Nielo, een zuster van mijn overgrootmoeder en tante van mijn grootmoeder R.A.Resida-Simons. Zij trouwde in 1897 met E.A. Tjin Kon Fat.
Na het overlijden van haar moeder Jacoba Charlotte Prudence Nielo-Elder in 1898 begaf Louise zich in ondernemersland. Ze bezat (samen met haar man) een aantal winkels aan de Waterkant. Zeer waarschijnlijk had ze ervaring in het winkelbedrijf, want haar ouderlijk huis aan de Saramaccastraat was ook een winkelpand.
|
De woon-winkel van de familie Nielo-Elder aan de Saramaccastraat
bron: www.delpher.nl |
Mogelijk hebben de dochters van mijn betovergrootouders Nielo-Elder voor hun huwelijk in dit winkelpand aan de Saramaccastraat meegewerkt.
Historische informatie over deze panden is te vinden in:
Database gebouwd Erfgoed, in de map Paramaribo, submap
Waterkant
La C 1 en C2, tegenwoordig 070-072 met foto's
Database gebouwd Erfgoed, in de map Paramaribo, submap
Waterkant
tegenwoordig 78 La C 4 met foto's
Database gebouwd Erfgoed, in de map Paramaribo,
submap Waterkant
88 La C7A met foto's
De winkel op de hoek van de Waterkant en de Joodenbreestraat La. 7a was gevestigd onder "Het Central Hotel (gebouwd in 1896)"
Historische informatie over dit pand is te vinden in
Database gebouwd Erfgoed, in de map Paramaribo, submap
Waterkant
054, 056-060 La A no. 175 (zie met name Waterkant 054 met foto)
Het echtpaar Tjin Kon Fat-Nielo was op meer terreinen economisch actief. Ze bezaten concessies tot het delven van grondstoffen, hadden een rijstpelmolen, kochten plantages en richtten het Eerste Surinaamse leenhuis (met overheidsvergunning) op, en exploiteerden zelfs een schip.
In 1909 werd het 12,5 jarige huwelijksfeest gevierd, maar donkere wolken pakten zich samen.
De concurrentie van andere winkeliers was groot, zoals van de Albina-store, notabene gevestigd in het voormalige woon-winkelpand van de ouders van Louise. In 1910 werd ze failliet verklaard. Het
faillissement was pas in 1914 afgehandeld.
Louise W.G. Tjin Kon Fat-Nielo overleed in 1915.
Uit advertenties en artikelen in de Surinaamse kranten blijkt dat A.E. Tjin Kon Fat na het faillissement van zijn vrouw, verder actief was als ondernemer en zakenman.