maandag 31 oktober 2011

Familiegeschiedenis : Out of Africa

Het kan verkeren

Enkele maanden geleden schreef ik in Mijn Familiegeschiedenis: Suriname 
iets over William Elder en Jeanij van Elder zijn echtgenote. Jenny van Elder, ook geschreven als Jeanij van Elder afkomstig uit Afrika trouwde in 1837 te Paramaribo met William Elder.


Ondertrouw van William Elder en Jenny van Elder 12 januari 1837
Bron KB

Ongetwijfeld waren hun 8 kinderen, die tussen 1804-1827 waren geboren bij deze heugelijke gebeurtenis aanwezig

Jenny (vermoedelijk geboren in de periode tussen 1780-1788) was zeer waarschijnlijk als slavin naar Suriname gekomen en later vrijgemaakt werd ze de wettige echtgenote van de vader van haar kinderen. Aangezien ze de naam Van Elder draagt,  is William Elder zeer zeker haar vrijlater geweest. De manumissie van Jenny of Jeanij  komt niet voor in de manumissieregisters die in 1832 beginnen, dus is ze veel eerder vrijgemaakt, evenals haar kinderen die hun vadersnaam Elder dragen. Vóór de emancipatie van 1863 volgden kinderen de juridische status van hun moeder, en niet van de vader. Vrije personen en slaven konden niet met elkaar trouwen. Slaven konden trouwens helemaal niet voor de wet huwen.
William Elder was in 1820 directeur van de plantages Agenoria en Kent In 1825 was hij directeur van Agenoria en (mede) eigenaar van de suikerplantage Concordia te Saramacca. Later werd hij de enige eigenaar, directeur en administrateur  van Concordia en was de suiker vervangen door koffie. 
De oudste zoon van William en Jenny namelijk Charles Elder trad in de voetsporen van zijn vader. In 1831 was hij opzichter op de plantage Petersburg en enkele jaren later directeur op de plantage Potosi. De carrière van de Elders in de Surinaamse plantagewereld kan van jaar tot jaar worden gevolgd in de jaargangen van de Surinaamsche almanak

1 opmerking:

  1. Het voorgeslacht van Jenny zal wel in nevelen gehuld blijven. Grappig dat ze met de 'vrijlating' ongeveer de naam van haar man krijgt. Toch een beetje geclaimd zo. Je moet trouwens even haar geboortejaren in de tekst aanpassen.

    BeantwoordenVerwijderen